Шта је то што ће вас определити да изаберете баш овај борилачки спорт и вештину ?
Пробаћемо да оправданост овог избора пронађете у спектру појединачних аспеката који се увежбавају на Ашихара тренингу:

1. Физички, кондициони и аспекти флексибилности
Правилно одабране вежбе за снагу, систем аеробних вежби за кондицију и вежбама за разгибаност, без инсистирања на исцрпљујућим тренинзима уз бодрење почетника за личну мотивацију подизања интезитета тренинга, ваше физичке способности ће бити видно унапређене. Завидан ниво се достиже за шест месеци редовног вежбања три пута недељно а ниво атлете за две године вежбања 5-6 пута недељно.

2. Технички аспект
Мишљење да је Ашихара спорт резервисан само за снагаторе, или је злонамерно или је мишљење оних који не разумеју суштину. Технички аспект управо оповргава сва ова мишљења и даје узвишеност и лепоту овом борилачком спорту. Унифицираним, у пракси потврђеним програмом сваки КЈУ (степен ученичког звања) којих има десет, са вежбањем три пута недељно, можете савладати за шест месеци. Већ на нивоу осмог степена постајете доминантни у односу на лаике, а озбиљан противник обученима.

3. Психолошки аспект
Аспект који вам са сигурношћу пружа осећај да сте у озбиљном кругу борилачких вештина. Учењем основа статичне медитације и медитације у покрету, вежбајући „тамесхињари“, радећи технику или борбу, несвесно а касније свесно подизаћете свој психолошки ниво и јачати своје самопоуздање. Коректан ниво постиже се на трећем степену

4. Тамешивари
Једноставно објашњење тамешивари-ја је да се ради о разбијању црепова или других чврстих материјала ударним површинама руку, ногу или главе. Протеком времена, вежбајући на овај начин откривате смисленију позадину технике тамешивари-ја коју је велики мајстор Масутацу Ојама објаснио „техника без тамешивари-ја је исто што и воћка без плодова“.

5. Борбени аспект
Борбу треба посматрати као највиши аспект у спектру, јер је то уствари скуп свега наученог, односно свих претходно поменутих аспеката. Познато је да се Ашихара спорт ради по фул контакт правилима и право је питање како се стиже до борења без контроле јачине удараца а да се вежбач не повреди. Прошло је много година од формирања фул контактних спортских борилачких система па је у том смислу процес учења напредовао крупним корацима. Правилним приступом тренинзима снаге и кондиције, спарингу и вођењем једног спортисте кроз разне рангове такмичења, данас се на веома једноставан и што је најважније безбедан начин долази до највших степена припремљености за најизазовнија такмичења као што је , на пример, Светско првенство у Ашихара спорту. За оне који су заинтересовани за спортска такмичења у којима учествује „Ашихара Савез Србије“, она су изузетно честа и има их у великом броју. Треба напоменути да овакав начин вежбања представља бављење врхунским спортом а Ашихара спорт од стране министарства спорта и омладине има статус врхунског спорта.

6. Самоодбрамбени аспект
Наши клубови су специфични по овом аспекту јер „Ашихара“ вештина припада групи „Street fighting“ система, у преводу система уличне борбе. Прецизније објашњење је да се све што се научи у сали, са лакоћом и за веома кратко време, примењује и на улици у случајевима када је потребно употребити вештину самоодбране.

7. Образовни аспект
Ово је разлог више да постанете члан наших клубова. Ако желите да будете равноправни саговорници по свим темама о борилачким вештинама, као и суштинским животним темама, тада ће те обавезно присуствовати нашим предавањима као што су: Борилачке вештине далеког Истока са и без употребе оружја; Историјат борилачких вештина; Специфичност борилачких вештина у Свету; Историјат „Ашихара каикан“-а као борилачке вештине; Борилачки стилови и њихове особености; Специфичност борбеног стила „Ашихара каикан“; Анатомија са посебним освртом на виталне тачке човечијег тела и ефектима напада на поједине виталне тачке; Основи прве помоћи и реанимације; Штетности пушења; Хигијена и исхрана; Елементи источњачке и наше традиционалне медицине који могу бити примењени код санирања повреда на борилачким тренинзима; Законодавне одредбе које се односе на самоодбрану, нужну одбрану и прекорачење нужне одбране; Тактика спортске борбе; Тактика реалне борбе; Основи будистичке филозофије; Филозофија Зен будизма; Основи конфучијанске и неоконфуцијанске филозофије, са посебним освртом на Јин – Јанг; Теоретски концепт Чи енергије.