Odbranjena titula na 17-tom Sabaki-ju

Marko Stojanović je osvojio bronzu  i tako odbranio titulu osvojenu prošle godine na ovom takmičenju sa čime se ustoličio na trećoj poziciji najboljih ashihara sportista u kategoriji do 85 kg., što ne znači da će tako i ostati i do kraja godine.

Kao što smo i najavili 17.Sabaki, održan u Viborgu u Danskoj, od 21-24 Aprila 2011.god, nije imao isti sjaj i istu težinu. Dovoljno je napomenuti da se dve velike sile u Ashihara sportu nisu odazvale a to su Rusija i Rumunija. Tačnije, rusi se nisu uopšte ni pojavili a rumuni su poslali tri takmičara.. To je svakako bio veliki udarac za organizatora ovog kultnog takmičenja sa dugogdišnjom tradicijom.

Svakako da se u sjaj bronze ne gleda, ali bi nam bilo draže da je Marko imao priliku da se ponovo iskuša sa rusima i rumunima kojih nije bilo u njegovoj kategoriji. Priliku za dominaciju u odsustvu takmičara pomenutih favorizovanih  zemalja, iskoristili su letonci i zauzeli prvo (Aleksandar Bereznev) i drugo mesto (Adil Maksimov).

7.Novembar u Bukureštu je novo vreme i mesto poprišta svetskih veličina u Ashihara sportu.  To će biti prvi Sabaki u novoj postavci sa licencom Nove Internacionalne Karate Organizacije „Ashihara Kaikan“ i potpisom predsednika ove federacije kancha Hidenori Ashihare. Stari Sabaki je zamro, živeo novi Sabaki.Марко Стојановић и његов тренер Светлан Скендеровски (у плавим тренеркама)