RS CHALLENGE 2020

Саопштење!

Поводом неучествовања Ашихара каикан савеза Србије саопштавам јавности разлоге такве одлуке а они су:

Превидом организатора турнира Ашихара каикан савез Србије није поседовао информацију о учешћу одређених клубова и савеза на турниру. До таквог сазнања је случајно дошло 7.1.2020. године. Председник савеза је одмах реаговао и спортског директора савеза замолио да одмах контактира председника клуба „ТРБ“ – господина Игора Ранковића и да га подсети да је Ашихара савез за своје учешће, још 2019 године, изричито нагласио да не узима учешће на турнирима на коме учествују клубови или савези који нису препознати од гранских савеза или нису препознати грански савези одређене гране спорта. Спортски директор савеза је добио одговор да ће ти клубови наступити  и да је “ договор од прошле године био за прошлу годину“. Реагујући на ту информацију, 08.01.2020. године, председник савеза је контактирао и господина Славена Ристића и објаснио му је да постоји одређени проблем у вези пријаве неколико клубова и савеза који су се пријавили и да је њихова пријава прихваћена од стране организатора турнира. Остао је договор да се у току послеподнева ситуација разреши на следећи начине: или да се одбаци пријава тих клубова или да се Ашихара савез повуче са такмичења. Одговор је стигао тек око 23 часа у коме се изричито захтевало да Ашихара савез узме учешће на овом такмичењу и да сујете и личне препирке оставимо по страни. Одговор председника савеза на такав захтев је био да Ашихара савез не може узети учешћа под тим условима јер није у питању лична сујета, већ давање легалности и подршка нелегалним активностима супротним Закону о спорту.

Обзиром да је неучествовање Ашихара савеза вероватно направило организационе проблеме, као председник савеза извињавам се свим љубитељима борилачких фул контактних спортова у РС који су тог дана дошли да гледају овај борилачки спектакл, али учествовање наших такмичара и пријатеља савеза који су позвани са наше стране, није било могуће јер би прекршили одлуку скупштине Ашихара савеза донету 2018 године, а на основу које смо суспендовали два наша такмичара ради учествовања на таквим турнирима. Што се тиче недоласка наших пријатеља једноставно су нам пружили подршку, у таквом ставу, са потпуним разумевањем за доношење такве одлуке.

Нашу добронамерност смо показали при одржавању РС турнира прошле године, где смо све наше ресурсе: кадровске и такмичарске, ангажовали да помогнемо у успостављању овог турнира свесни значаја да се турнир одржава поводом дана државности РС. Наравно да нам ни ове године, нити ће икада бити,  намера није била да било који начин осујетимо значај одржавања овог турнира, али смо доведени у ситуацију, да бирамо између те одлуке или кршења сопствених одлука донешених на скупштини, која је наше највише законодавно тело.

Овим саопштењем такође желимо да изразимо жаљење што је до ове ситуације дошло и такође да саопштимо да разумемо реакције организатора, за које сматрамо да једноставно нису хтели или да нису схватили разлоге нашег одустајања, а што сигурно није разлог који су они навели. Закони су једини оквир у којем се треба кретати а не приватне иницијативе, у чију добронамерност не сумњамо познајући ове људе, што је овде био случај.

председник Ашихара каикан савеза Србије

Светлан Скендеровски