Šta je to što će vas opredeliti da izaberete baš ovu konkretnu borbenu veštinu?
Probaćemo da opravdanost ovog izbora pronađete u spektru pojedinačnih aspekata „ashihara kaikan“-a koji se uvežbavaju na treningu:

1. Fizički, kondicioni i aspekti fleksibilnosti

Pravilno odabrane vežbe za snagu, sistem aerobnih vežbi za kondiciju i vežbama za razgibanost, bez insistiranja na iscrpljujućim treninzima uz bodrenje početnika za ličnu motivaciju podizanja inteziteta treninga postićićete zavidan nivo za šest meseci redovnog vežbanja tri puta nedeljno.

2. Tehnički aspekt

Mišljenje da je „Ashihara kaikan“ rezervisana samo za snagatore, ili je zlonamerno ili je mišljenje onih koji ne razumeju suštinu. Tehnički aspekt upravo opovrgava sva ova mišljenja i daje uzvišenost „Ashihara kaikan“-u kao borilačkoj veštini. Unificiranim, u praksi potvrđenim programom svaki KYU (stepen učeničkog znanja) kojih ima deset, sa vežbanjem tri puta nedeljno možete savladati za šest meseci. eć na nivou osmog stepena postajete dominantni u odnosu na laike, a ozbiljan protivnik obučenima.

3. Mentalni aspekt

Aspekt koji vam sa sigurnošću pruža osećaj da ste u ozbiljnom krugu borilačkih veština. Učenjem osnova statične meditacije i meditacije u pokretu, vežbajući „tameshiwari“, radeći tehniku ili borbu, nesvesno a kasnije svesno podizaćete svoj mentalni nivo i jačati svoje samopouzdanje. Korektan nivo postiže se na trećem stepenu

4. Tameshiwari

Jednostavno objašnjenje tameshiwari-ja je da se radi o razbijanju crepova ili drugih čvrstih materijala udarnim površinama ruku, nogu ili glave. Protekom vremena, vežbajući na ovaj način otkrivate smisleniju pozadinu tehnike tameshiwari-ja koju je veliki majstor Masutasu Oyama objasnio „tehnika bez tameshiwari-ja je isto što i voćka bez plodova“.

5. Borbeni aspekt

Borbu treba posmatrati kao najviši aspekt u spektru, jer je to ustvari skup svega naučenog, odnosno svih prethodno pomenutih aspekata, pa se po pravilu u borbu ne upuštaju učenici do nivoa trećeg stepena. Kako u svim pravilima ima izuzetaka za one naprednije i talentovanije ostavljena je mogućnost da se borba radi ranije. Za one koji su zainteresovani za sportska takmičenja u kojima učestvuje „Ashihara kaikan – Savez Srbije“ su izuzetno česta i ima ih u velikom broju i treba napomenuti da ovakav način vežbanja predstavlja vrhunsko sportsko borenje.

6. Samoodbrambeni aspekt

Naši klubovi su specifični po ovom aspektu i jedini su „Ashihara kaikan“ klubovi u Srbiji koji izučavaju metod samoodbrane po sistemu „Sabaki“. Kao obavezan segment izučavanja za relativno kratak period zasigurno postajete superiorni u odnosu na laike.

7. Obrazovni aspekt

Ovo je razlog više da postanete član naših klubova. Ako želite da budete ravnopravni sagovornici po svim temama o borilačkim veštinama, kao i suštinskim životnim temama, tada će te obavezno prisustvovati našim predavanjima kao što su: Borilačke veštine dalekog Istoka sa i bez upotrebe oružja; Istorijat borilačkih veština; Specifičnost borilačkih veština u Svetu; Istorijat „Ashihara kaikan“-a kao borilačke veštine; Borilački stilovi i njihove osobenosti; Specifičnost borbenog stila „Ashihara kaikan“; Anatomija sa posebnim osvrtom na vitalne tačke čovečijeg tela i efektima napada na pojedine vitalne tačke; Osnovi prve pomoći i reanimacije; štetnosti pušenja; Higijena i ishrana; Elementi istočnjačke i naše tradicionalne medicine koji mogu biti primenjeni kod saniranja povreda na borilačkim treninzima; Zakonodavanje odredbe koje se odnose na samoodbranu, nužnu odbranu i prekoračenje nužne odbrane; Taktika sportske borbe; Taktika realne borbe; Osnovi budističke filozofije; Filozofija Zen budizma; Osnovi konfucijanske i neokonfucijanske filozofije, sa posebnim osvrtom na Yin – Yang; Teoretski koncept Chi energije.