slike_sensei-01
Sensei Svetlan Skenderovski

Svetlan Skenderovski je rođen 1958. godine u Kumanovu. Osnovnu, srednju i višu školu završio je u Beogradu. Borilačkim veštinama se bavi od svoje 12-te godine. Prva borilačka iskra ga obuzima u džudo klubu „Mašinac“ kod znamenitog trenera džudo-a Vuka Rašovića. Sledeća veština sa kojom se upoznao je „kyokushinkai karate“ koju je izučavao pod mentorstvom Dragana Filipovića legendarnog majstora ove veštine, koji ga je nesebično upućivao u tajne ovog stila borenja.

Ubrzo, zahvaljujući svojim fanatičnim i upornim vežbanjem Svetlan je vrlo brzo stekao status prvog u grupi u kojoj je trenirao, i među njima prvi stigao do zvanja majstora veštine. Stečeno majstorsko zvanje je i praktično potvrdio pobedivši u deset organizovanih borbi sa majstorima iz drugih borilačkih veština. Mada veoma poznat u borilačkim krugovima toga vremena, kao dobar, neustrašiv borac i ljubitelj ful kontakt borenja, svoju takmičarsku karijeru nije mogao da ostvari jer u datom trenutku u kome se bavio ovom veštinom ona nije imala odgovarajući sportski i društveni status.

slike_sensei-02
Sensei Svetlan Skenderovski ispred manastira Shaolin

To je i bio razlog zbog koga je počeo sa trenerskim radom i ličnim angažovanjem na planu popularizacije ove borilačke veštine. Pod njegovim vođstvom stasava više generacija šampiona koji su ostvarivali veoma značajne sportske rezultate.

Među njima, u prvoj generaciji su Aleksandar Bačlija, Srđan Babić i Branko Vasiljević, zatim kao druga generacija slede Svetlan Spasić, Saša Anđelić i Željko Mandić. U trećoj generaciji šampiona su Sandra Spasić, Marina Vuković, Marko Maljević i Marko Vuković, a predstavnici najnovije generacije šampiona su Danijel Đermanović i Dejan Đorđević.

U toku bavljenja borilačkim veštinama u želji za ličnim usavršavanjem Svetlan Skenderovski je pohađao mnoge seminare u zemlji i u inostranstvu, stičući znanja iz različitih stilova borenja (kyokushinkai, kyokushinjutsu, jujutsu, gojuryu, shotokai, shotokan) a takođe je praktikovao i da posećuje kik boks klubove u Beogradu (Olimp i Arena) ne libeći se da u svojstvu običnog polaznika učestvuje u treninzima.

slike_sensei-05
Sensei Svetlan Skenderovski u uobičajenom meditativnom stavu

U svojoj večitoj težnji za ostvarenjem savršenstva u domenu borilačkih veština put ga vodi do manastira Shaolin gde u okviru manastirskog kompleksa u školi SHAOLIN MONASTERY WUSHU INSTITUTE AT TAGOU, pod nadzorom istaknutog majstora i učitelja Liu Guang Po-a izučava tehniku rada sa motkom i tehniku ovladavanja chi kung-om (energijom). Kao test provere stečenog znanja pred instruktorima i polaznicima pomenute škole izvodi formu rada sa motkom „I shi guan“ a kao test provere chi kung-a radi lomljenje koplja na grlenoj čakri.

Svetlan Skenderovski je poznat i po tome što je prvi majstor internacionalnog ranga koji je zajedno sa svojim učenicima na atraktivan način u Srbiji započeo popularizaciju borilačke veštine radeći demonstracije tameshiwari-ja (tehnike lomljenja bezbol palice, kamenja i santi leda)) a koje su se do tada mogle videti samo kod inostranih majstora.

slike_sensei-03
Sensei Svetlan Skenderovski u grupi sa kojom je vežbao

Njegova stalna potreba za putovanjima kroz magični svet borilačkih veština kao i potraga za novim saznanjima dovodi ga u kontakt sa najnovijom veštinom pod nazivom „Ashihara kaikan“ borilačkim stilom.

Pomenuti stil borenja ga je svojom dinamikom , tehnikom kao i perfektnim spojem tri borilačke veštine aikido-a, karate-a i džudo-a odmah i u potpunosti osvojio. Sa punim oduševljenjem koje je proisteklo otkrićem nove borilačke veštine Svetlan Skenderovski kao čovek od akcije i ogromne energije „Ashihara kaikan“ donosi i začinje u Srbiji.