Svetlan Skenderovski i kancho Hidenori Ashihara„Ashihara kaikan“ je izvorna, neposredna (full contakt) japanska borilačka veština koju je zasnovao Kancho Hideyuki Ashihara (05.12.1944 – 24.04.1995). Zvanično ime organizacije koja okuplja predstavnike ove veštine je „N.I.K.O.“- Ashihara Kaikan. Danas, legat svog oca, je nasledio i uspešno vodi Kancho Hidenori Ashihara sa sedištem u Japanu u gradu Macujama.

Suština ove borilačke veštine je poznat kao Sabaki Metod, koji podrazumeva postavljanje borca sa strane ili iza protivnika, čime se obezbeđuje najpovoljnije mesto za manipulisanje protivnikovom ravnotežom i protiv-napadom. Na ovu bazu kretanja, preuzetu iz osnovnih postulata Aikido-a, nadgrađene su dve veštine : karate i džudo. Ručni i nožni karate udarci, u ovom stilu borenja procentualno su zastupljeni sa oko 80 procenata, a bacanja, čišćenja i povlačenja iz džudo-a sa 20 procenata. Kada se na sve ovo dodaju mnoge originalne tehnike koje je razvio sam Hideyuki Ashihara dobijamo Ashihara sport po Full Contact pravilima, tačnije jednu dinamičnu, snažnu, veoma atraktivnu veštinu borenja koja osvaja na prvi pogled.
slike_borba11Najpoznatije međunarodno takmičenje u ovom sportu je „Ashihara World Championship“. Svrha ovog takmičenja je da se savke druge godine okupe najbolji borci „Ashihare “ kako bi testirali principe i teorije koje su sastavni deo Ašihara stila treniranja, sa krajnjim ciljem ličnog usavršavanja kao i unapredenja Ashihare u celini. Takođe ovo je prilika da borci testiraju svoju izdržljivost , brzinu, snagu, preciznost, tehniku i ono što je najvažnije svoju „Sabaki“ metodu. Međutim, mnogo važnije je da borci, na psihološkom i emocionalnom planu, praktično provere svoju istrajnost, sportski duh i samodisciplinu.
slike_borba21U decembru 2006. godine, sensei Svetlan Skenderovski, majstor Kyokushinkai-a trofejni trener, predsednik Kyokushinkai saveza Srbije u periodu ’87-90 godine, postaje začetnik nove borilačke veštine u Srbiji i na prostoru nekadašnje SFRJ. Sensei Svetlan Skenderovski kao lider sa klubom „Hjo“, sempai Željko Mandić i njegov asistent Dušan Mandarić sa klubom „TORA“, sempai Saša Anđelić sa klubom „TSURU“, sempai Svetlan Spasić sa klubom „OOKAMI“ i sempai Sandra Spasić sa klubom „IRUKA“, osnivaju Ashihara kaikan savez Srbije 20 Marta 2007. godine.

slike_treneri1
Ashihara Treneri

Prvo predstavljanje  Ashihara sportista Srbije je bilo na 13.om svetskom prvenstvu (13th Sabaki challenge spirit) koje je održano u gradu Viborg u  Danskoj. 2007 godine. Te godine je i dobijena licenca za rad u okviru međunarodne organizacije i pravo na upotrebu Ashihara imena znakova i logo-a. Zahvaljujući autoritetu koji je začetnik veštine sensei Svetlan Skenderovski stekao u okviru međunarodne organizacije, 2012 godine Srbija je bila domaćin svetskog prvenstva.

Posle deset godina rada Ashihara savez ima osvojenih 9 bronzanih, pet srebrnih i dve zlatne medalje. Savez je pod okriljem ministarstva sporta i omladine i redovni je član Sportskog Saveza Srbije i Sportskog Saveza Beograda.uspesi