Šta je to što će vas opredeliti da izaberete baš ovaj borilački sport i veštinu ?
Probaćemo da opravdanost ovog izbora pronađete u spektru pojedinačnih aspekata koji se uvežbavaju na Ashihara treningu:

1. Fizički, kondicioni i aspekti fleksibilnosti

Pravilno odabrane vežbe za snagu, sistem aerobnih vežbi za kondiciju i vežbama za razgibanost, bez insistiranja na iscrpljujućim treninzima uz bodrenje početnika za ličnu motivaciju podizanja inteziteta treninga, vaše fizičke sposobnosti će biti vidno unapređene. Zavidan nivo se dostiže za šest meseci redovnog vežbanja tri puta nedeljno a nivo atlete za dve godine vežbanja 5-6 puta nedeljno.

2. Tehnički aspekt

Mišljenje da je Ashihara sport rezervisan samo za snagatore, ili je zlonamerno ili je mišljenje onih koji ne razumeju suštinu. Tehnički aspekt upravo opovrgava sva ova mišljenja i daje uzvišenost i lepotu ovom borilačkom sportu. Unificiranim, u praksi potvrđenim programom svaki KYU (stepen učeničkog znanja) kojih ima deset, sa vežbanjem tri puta nedeljno, možete savladati za šest meseci. Već na nivou osmog stepena postajete dominantni u odnosu na laike, a ozbiljan protivnik obučenima.

3. Psihološki aspekt

Aspekt koji vam sa sigurnošću pruža osećaj da ste u ozbiljnom krugu borilačkih veština. Učenjem osnova statične meditacije i meditacije u pokretu, vežbajući „tameshiwari“, radeći tehniku ili borbu, nesvesno a kasnije svesno podizaćete svoj psihološki nivo i jačati svoje samopouzdanje. Korektan nivo postiže se na trećem stepenu

4. Tameshiwari

Jednostavno objašnjenje tameshiwari-ja je da se radi o razbijanju crepova ili drugih čvrstih materijala udarnim površinama ruku, nogu ili glave. Protekom vremena, vežbajući na ovaj način otkrivate smisleniju pozadinu tehnike tameshiwari-ja koju je veliki majstor Masutasu Oyama objasnio „tehnika bez tameshiwari-ja je isto što i voćka bez plodova“.

5. Borbeni aspekt

Borbu treba posmatrati kao najviši aspekt u spektru, jer je to ustvari skup svega naučenog, odnosno svih prethodno pomenutih aspekata. Poznato je da se Ashihara sport radi po ful kontakt pravilima i pravo je pitanje kako se stiže do borenja bez kontrole jačine udaraca a da se vežbač ne povredi. Prošlo je mnogo godina od formiranja ful kontaktnih sportskih borilačkih sistema pa je u tom smislu proces učenja napredovao krupnim koracima. Pravilnim pristupom treninzima snage i kondicije, sparingu i vođenjem jednog sportiste kroz razne rangove takmičenja, danas se na veoma jednostavan i što je najvažnije bezbedan način dolazi do najvših stepena pripremljenosti za najizazovnija takmičenja kao što je , na primer, Svetsko prvenstvo u Ashihara sportu. Za one koji su zainteresovani za sportska takmičenja u kojima učestvuje „Ashihara Savez Srbije“, ona su izuzetno česta i ima ih u velikom broju. Treba napomenuti da ovakav način vežbanja predstavlja bavljenje vrhunskim sportom a Ashihara sport od strane ministarstva sporta i omladine ima status vrhunskog sporta.

6. Samoodbrambeni aspekt

Naši klubovi su specifični po ovom aspektu jer „Ashihara“ veština  pripada grupi „Street fighting“ sistema, u prevodu sistema ulične borbe. Preciznije objašnjenje je da se sve što se nauči u sali, sa lakoćom i za veoma kratko vreme, primenjuje i na ulici u slučajevima kada je potrebno upotrebiti veštinu samoodbrane.

7. Obrazovni aspekt

Ovo je razlog više da postanete član naših klubova. Ako želite da budete ravnopravni sagovornici po svim temama o borilačkim veštinama, kao i suštinskim životnim temama, tada će te obavezno prisustvovati našim predavanjima kao što su: Borilačke veštine dalekog Istoka sa i bez upotrebe oružja; Istorijat borilačkih veština; Specifičnost borilačkih veština u Svetu; Istorijat „Ashihara kaikan“-a kao borilačke veštine; Borilački stilovi i njihove osobenosti; Specifičnost borbenog stila „Ashihara kaikan“; Anatomija sa posebnim osvrtom na vitalne tačke čovečijeg tela i efektima napada na pojedine vitalne tačke; Osnovi prve pomoći i reanimacije; štetnosti pušenja; Higijena i ishrana; Elementi istočnjačke i naše tradicionalne medicine koji mogu biti primenjeni kod saniranja povreda na borilačkim treninzima; Zakonodavanje odredbe koje se odnose na samoodbranu, nužnu odbranu i prekoračenje nužne odbrane; Taktika sportske borbe; Taktika realne borbe; Osnovi budističke filozofije; Filozofija Zen budizma; Osnovi konfucijanske i neokonfucijanske filozofije, sa posebnim osvrtom na Yin – Yang; Teoretski koncept Chi energije.