ZLATO I BRONZA ZA AŠIHARA REPREZENTATIVKE

Na svetskom prvenstvu u Ašihara sportu reprezentacija Srbije je postigla veliki uspeh osvojivši zlatnu i bronzanu medalju.

Milja Ponjavić članica beogradskog kluba Tsuru (Ždral) je postala svetska šampionka u kadetskoj konkurenciji do 60 kg. Na nižem postolju,stajale su predstavnice velesila, ruskinja koja je osvojila srebro i  dve bronzane rumunke, dok se svirala srpska himna u čast pobednice .

Bronzana medalja koju je osvojila Kristina Arsić u kategoriji seniorki do 60 kg iz beogradskog kluba Shoto je prva osvojena medalja na svetskim šampionatima u ovoj konkurenciji. Treba reći da je potpuno nerazumnim odlukama dankinja slavila pobedu u borbi za srebro koja je na kraju i sama priznala da je Kristina demolirala. Čini nam se da je ovo tek početak puta ka svetskom tronu u seniorskoj konkurenciji prošlogodišnje svetske juniorske šampionke Kristine Arsić.

Uroš Majstorović, još jedan predstavnik beogradskog kluba Tsuru, pokazao je da se na njega može računati u narednom periodu jer je kroz prvu borbu u kojoj je pobedio švedskog predstavnika pokazao svoje kvalitete. U nastavku eliminacija izgubio je dve sledeće borbe i zauzvrat dobio, kako je i sam rekao, motiv da vežba još bolje jer je shvatio koliki trud je potreban za svetsku medalju.

Kad je u pitanju Mirza Djuhić predstavnik kluba Raiden iz Prijepolja mora se priznati da je prevazišao sva očekivanja selektora kao i svih članova srpske delegacije. Ovaj devnaestogodišnjak je jednostavno sve fascinirao svojom stamenošću i snagom. Tako je u drugom kolu eliminacija uspeo da prošlogodišnjeg vice šampiona dovede u sitaciju da zbog prednosti od 1 poena koje je morao da nakdoknadi, pokuša požrtvovani skok sa udarcem nogom -kajten geri, što je Mirza veštom kretnjom izbegao.Tresnuvši od pod svom silinom, takmičar koji je bio predviđen da ove godine bude šampion u ovoj kategoriji, i koji je sa lakoćom dobio ruskog predstavnika u prethodnoj borbi, završio je u bolnici sa slomljenim kolenom. Samo neiskustvo je presudilo da ovaj mladi sportista iz Srbije pored simpatija koje je zadobio od svih učesnika ne ponese i još neku pobedu, pa što da ne i medalju.

Kad je u pitanju Milutin Nikolić predstavnik i trener kluba „Despot“ iz Smedereva možemo da kažemo da se nastavlja serija pehova zbog kojih je prošle godine na svetskom prvenstvu bio „samo“ bronzani a ove godine ostao bez medalje. Ovoga puta sudije su svojim čuvenim umećem, da od onoga što jeste naprave ono što nije, uspele da u zadnjoj borbi eliminacija raznim  mahinacijama  dodele pobedu ruskom predstavniku. Usledio je oštar protest selektora Svetlana Skenderovskog i veoma emotivna reakcija celog srpskog tima a kako i ne bi, teško je ćutati i biti smiren, dok vas bezočno potkradaju. Da nije bilo ove, možemo slobodno reći sramotne odluke, Milutin bi sa tom trećom pobedom za redom bio 1-vi u grupi i sastao bi se sa drugoplasiran iz druge grupe. U toj borbi bi sigurno pobedio, kao što je to uradio i Rus koga je Milutin faktički pobedio, tako bi medalja bila osigurana. Ovako mu je u četvrt finalu protivnik bio Ruslan Šogenov, veliki ruski šampion, koji je tu borbu dobio zasluženo i na kraju i trijumfovao u toj kategoriji.

Pored svih sudijskih nepravdi i nepredvidih dešavanja, srpski tim je „izgubio“ fotoaparat, moramo naglasiti da je ovo do sada najbolje organizovano Svetsko prvenstvo, jer je ambijent bio po uzoru na prestižne K1 turnire sa direktnim TV prenosom. Domaćin se potrudio da svi detalji budu savršeni ali da spomenemo da su propustili da obrate pažnju na kvalitet medalja koji ne zaslužuje nivo Svetskog prvenstva. Čak ni ovo saznanje ne umanjuje doživljaj svih sportista i utisci svih učesnika a bilo ih je oko 200 iz 20 zemalja su veličanstveni.

Pored dobre ishrane, smeštaja u hotelima Poiana Brasov (skijaski centar), Sajonara partija za pamćenje, još treba spomenuti da se u srpskom timu stalno čuo smeh i da je atmosfera svih članova delegacije bila neponovljivo dobra.

Utisak svih učesnika, a što su otvoreno i iskazali, je da se Srbija u Ašihara sportu nezaustavljivo penje i da je samo pitanje trenutka kada će je smatrati još jednom velesilom u ovoj sportskoj disciplini.

Ove godine najbolji timovi su bili 1.Rumunija

2.Rusija

3.Avganistan