slike_sensei-01
Сенсеи Светлан Скендеровски

Светлан Скендеровски је рођен 1958. године у Куманову. Основну, средњу, вишу и високу школу завршио је у Београду са звањем дипломирани тренер у спорту. Борилачким вештинама се бави од своје 12-те године. Прва борилачка искра га обузима у џудо клубу „Машинац“ код знаменитог тренера џудо-а Вука Рашовића. Следећа вештина са којом се упознао је „Кјокушинкаи“ коју је изучавао под менторством Драгана Филиповића легендарног мајстора ове вештине, који га је несебично упућивао у тајне овог стила борења.

Убрзо, захваљујући својим фанатичним и упорним вежбањем Светлан је врло брзо стекао статус првог у групи у којој је тренирао, и међу њима први стигао до звања мајстора вештине. Стечено мајсторско звање је и практично потврдио победивши у десет организованих борби са мајсторима из других борилачких вештина. Мада веома познат у борилачким круговима тога времена, као добар, неустрашив борац и љубитељ фул контакт борења, своју такмичарску каријеру није могао да оствари јер у датом тренутку у коме се бавио овом вештином она није имала одговарајући спортски и друштвени статус.

slike_sensei-02
Сенсеи Светлан Скендеровски испред манастира Шаолин

То је и био разлог због кога је почео са тренерским радом и личним ангажовањем на плану популаризације ове борилачке вештине. Под његовим вођством стасава више генерација шампиона који су остваривали веома значајне спортске резултате.

Међу њима, у првој генерацији су Александар Бачлија, Срђан Бабић и Бранко Васиљевић, затим као друга генерација следе Светлан Спасић, Саша Анђелић и Жељко Мандић. У трећој генерацији шампиона су Сандра Спасић, Марина Вуковић, Марко Маљевић и Марко Вуковић, даље представници новије генерације шампиона су Данијел Ђермановић и Дејан Ђорђевић, а затим долази генерација спортиста која осваја највиша спортска одличја а они су: Кристина Арсић, Миља Поњавић, Душан Курбалија и Милутин Николић.

У току бављења борилачким вештинама у жељи за личним усавршавањем Светлан Скендеровски је похађао многе семинаре у земљи и у иностранству, стичући знања из различитих стилова борења (Кјокушинкаи, Кјокушинђуцу, Ђуђуцу, Гоџурију, Шотокаи, Шотокан) а такође је практиковао и да посећује кик бокс клубове у Београду (Олимп и Арена) не либећи се да у својству обичног полазника учествује у тренинзима.

slike_sensei-05
Сенсеи Светлан Скендеровски у уобичајеном медитативном ставу

У својој вечитој тежњи за остварењем савршенства у домену борилачких вештина пут га води до манастира Шаолин где у оквиру манастирског комплекса у школи „ШАОЛИН МАНСТИР ВУШУ ИНСТИТУТ у ТАГОУ“, под надзором истакнутог мајстора и учитеља Лиу Гуанг По-а изучава технику рада са мотком и технику овладавања ћи кунг-ом (енергијом). Као тест провере стеченог знања пред инструкторима и полазницима поменуте школе изводи форму рада са мотком „И ши гуан“ а као тест провере чи кунг-а ради ломљење копља на грленој чакри.

Светлан Скендеровски је познат и по томе што је први мајстор интернационалног ранга који је заједно са својим ученицима на атрактиван начин у Србији започео популаризацију борилачке вештине радећи демонстрације тамешивари-ја (технике ломљења безбол палице, камења и санти леда)) а које су се до тада могле видети само код иностраних мајстора.

slike_sensei-03
Сенсеи Светлан Скендеровски у групи са којом је вежбао

Његова стална потреба за путовањима кроз магични свет борилачких вештина као и потрага за новим сазнањима доводи га у контакт са најновијом вештином и борилачким спортом под називом „Ашихара“.

Поменути стил борења га је својом динамиком , техником као и перфектним спојем Кјокушинкаи-ја, Карате-а и Оргиналних техника оснивача, одмах и у потпуности освојио. Са пуним одушевљењем које је проистекло открићем нове борилачке вештине Светлан Скендеровски као човек од акције и огромне енергије „Ашихара“ вештину и борилачки спорт доноси и зачиње у Србији.