„Ашихара каикан“ је изворна, непосредна (фул контакт) јапанска борилачка вештина коју је засновао Канчо Хидејуки Ашихара (05.12.1944 – 24.04.1995). Званично име организације која окупља представнике ове вештине је „Н.И.К.О.“- Ашихара Каикан. Данас, легат свог оца, је наследио и успешно води Канчо Хиденори Ашихара са седиштем у Јапану у граду Мацујама. Суштина овSvetlan Skenderovski i kancho Hidenori Ashiharaе борилачке вештине је познат као Сабаки Метод, који подразумева постављање борца са стране или иза противника, чиме се обезбеђује најповољније место за манипулисање противниковом равнотежом и против-нападом. На ову базу кретања, преузету из основних постулата Аикидо-а, надграђене су две вештине : карате и џудо. Ручни и ножни карате ударци, у овом стилу борења процентуално су заступљени са око 80 процената, а бацања, чишћења и повлачења из џудо-а са 20 процената. Када се на све ово додају многе оригиналне технике које је развио сам Хидејуки Ашихара добијамо Ашихара спорт по Фулл Контакт правилима, тачније једну динамичну, снажну, веома атрактивну вештину борења која осваја на први поглед.

Најпознатије међународно такмичење у овом спорту је „Ashihara World Championship“. Сврха овог такмичења је да се сваке друге године окупе најбољи борци „Ашихаре “ како би тестирали принципе и теорије које су саставни део Ашихара стила тренирања, са крајњим циљем личног усавршавања као и унапредења Ашихаре у целини.

slike_borba11Тslike_borba21акође ово је прилика да борци тестирају своју издржљивост , брзину, снагу, прецизност, технику и оно што је најважније своју „Сабаки“ методу. Међутим, много важније је да борци, на психолошком и емоционалном плану, практично провере своју истрајност, спортски дух и самодисциплину.
У децембру 2006. године, сенсеи Светлан Скендеровски, мајстор Кјокушинкаи-а трофејни тренер, председник Кјокушинкаи савеза Југославије у периоду ’87-90 године, постаје зачетник нове борилачке вештине у Србији и на простору некадашње СФРЈ. Сенсеи Светлан Скендеровски као лидер са клубом „Хјо“, семпаи Жељко Мандић и његов асистент Душан Мандарић са клубом „ТОРА“, семпаи Саша Анђелић са клубом „ТСУРУ“, семпаи Светлан Спасић са клубом „ООКАМИ“ и семпаи Сандра Спасић са клубом „ИРУКА“, оснивају Ашихара каикан савез Србије 20 Марта 2007. године.

slike_treneri1
Ashihara Treneri

Прво представљање Ашихара спортиста Србије је било на 13.ом светском првенству (13th Sabaki Challenge Spirit) које је одржано у граду Виборг у Данској. 2007 године. Те године је и добијена лиценца за рад у оквиру међународне организације и право на употребу Ашихара имена знакова и лого-а. Захваљујући ауторитету који је зачетник вештине сенсеи Светлан Скендеровски стекао у оквиру међународне организације, 2012 године Србија је била домаћин светског првенства.

После десет година рада Ашихара савез има освојених 9 бронзаних, пет сребрних и две златне медаље. Савез је под окриљем министарства спорта и омладине и редовни је члан Спортског Савеза Србије и Спортског Савеза Београда.


uspesi