„Ашихара каикан“ је изворна, непосредна (фул контакт) јапанска борилачка вештина коју је засновао Канчо Хидејуки Ашихара (05.12.1944 – 24.04.1995). Званично име организације која окупља представнике ове вештине је „Н.И.К.О.“- Ашихара Каикан. Данас, легат свог оца, је наследио и успешно води Канчо Хиденори Ашихара са седиштем у Јапану у граду Мацујама. Суштина овSvetlan Skenderovski i kancho Hidenori Ashiharaе борилачке вештине је познат као Сабаки Метод, који подразумева постављање борца са стране или иза противника, чиме се обезбеђује најповољније место за манипулисање противниковом равнотежом и против-нападом. На ову базу кретања, преузету из основних постулата борилачких вештина, надграђене су две вештине : Кјокушинкаи и Карате као и оргиналне технике које је осмислио оснивач стила. Ручни и ножни Кјокушинкаи ударци, у овом стилу борења процентуално су заступљени са око 80 процената, а бацања, чишћења и повлачења из Карате-а са 20 процената. Када се на све ово додају многе оригиналне технике које је развио сам Хидејуки Ашихара добијамо потпуно аутохтону и оргиналну  вештину  и спорт „Ашихара“. То је снажна, динамична и веома атрактивна вештина борења по Фул Контакт правилима, која осваја на први поглед. Управо генијална идеја оснивача стила да уочи могућност побољшања и генерише  два поменута стила, због недостатака фул контактних правила у Каратеу и лепоте технике бацања, чишћења, обарања и на крају поентирања у Кјокушинкаију изнедрила је прилику и отворила простор за потпуно нови аутетичан спорт. Оно што га издваја од старије браће Каратеа и Кјокушинкаија су спортска правила јер се такмичења одвијају по два система правила спортских борења:

1. Спортско борење, са фул контактним ударцима руком и ногом у тело и главу, без директних удараца руком у главу, са могућношћу бацања, чишћења, повлачења и обарања и поентирања без контакта, са којима се освајају спортски поени уз могућност спортисте који је оборен да узврати пуним фул контактом ударцем ногом у главу. Заштита су штитници за потколенице и рис стопала. Ово правила важе искључиво за сениорску конкуренцију.

2. Спортско борење, са фул контактним ударцима рукама и ногама у тело и главу, са могућношћу бацања, чишћења, повлачења и обарања и поентирања без контакта, са којима се освајају спортски поени уз могућност спортисте који је оборен да узврати пуним фул контактом ударцем ногом у главу, при чему се користи заштитна кацига за главу и заштита за потколенице и рис стопала. Ово правила важе искључиво за сениорску конкуренцију.

3. Спортско борење, са фул контакт правилима за децу кадете и јуниоре, ограничена за ударце ногом у главу на поентирање као и оквир правила са забрањеним техникама за ову узрасну категорију спортиста, које се одвија са потпуном заштитном опремом, кацига, рукавице, штитници за груди, штитници за гениталије, штитници за потколенице и рис стопала.

4. Такмичење у Катама у појединачној и тимској конкуренцији. Кате се изводе тако што спортисти појединачно изводе Кате а затим приказују ту исту Кату са нападачем. Тимско такмичење се одвија у синхроним катама. Оно што посебно издваја Ашихара спорт је да су Кате изворно постављене од самог оснивача, изводе се из борбеног гарда и потпуно се разликују од свих Ката осталих борилачких стилова.

Најпознатије међународно такмичење у овом спорту је „Ashihara World Championship“. Сврха овог такмичења је да се сваке друге године окупе најбољи спортисти „Ашихаре “ како би тестирали принципе и теорије које су саставни део Ашихара стила тренирања, са крајњим циљем личног усавршавања као и унапредења Ашихаре у целини.

slike_borba11Тslike_borba21акође ово је прилика да борци тестирају своју издржљивост , брзину, снагу, прецизност, технику и оно што је најважније своју „Сабаки“ методу. Међутим, много важније је да борци, на психолошком и емоционалном плану, практично провере своју истрајност, спортски дух и самодисциплину.
У децембру 2006. године, сенсеи Светлан Скендеровски, мајстор Кјокушинкаи-а трофејни тренер, председник Кјокушинкаи савеза Југославије у периоду ’87-90 године, постаје зачетник нове борилачке вештине у Србији и на простору некадашње СФРЈ. Сенсеи Светлан Скендеровски као лидер са клубом „Хјо“, семпаи Жељко Мандић и његов асистент Душан Мандарић са клубом „ТОРА“, семпаи Саша Анђелић са клубом „ТСУРУ“, семпаи Светлан Спасић са клубом „ООКАМИ“ и семпаи Сандра Спасић са клубом „ИРУКА“, оснивају Ашихара каикан савез Србије 20 Марта 2007. године.

slike_treneri1
Ashihara Treneri

Прво представљање Ашихара спортиста Србије је било на 13.ом светском првенству (13th Sabaki Challenge Spirit) које је одржано у граду Виборг у Данској. 2007 године. Те године је и добијена лиценца за рад у оквиру међународне организације и право на употребу Ашихара имена, знакова и лого-а. Захваљујући ауторитету који је зачетник вештине сенсеи Светлан Скендеровски (мајстор 3.Дан-а Ашихара вештине и спорта) стекао у оквиру међународне организације, 2012 године Србија је била домаћин светског првенства.

После десет година рада Ашихара савез има освојених 9 бронзаних, пет сребрних и две златне медаље. Савез је под окриљем министарства спорта и омладине препознат као врхунски спорт и редовни је члан Спортског Савеза Србије и Спортског Савеза Београда.


uspesi