„АКРО – 2019“ – РУМУНИЈА ОТВОРЕНИ МЕЂУНАРОДНИ КУП

Одлазак и учешће на такмичењу „АКРО- 2019“, који је одржан 13 и 14 Априла у спортском комплексу „ИЗВОРАНИ“, 30 км од Букурешта, Румунија, поклапа се са годишњим календаром активности Ашихара савеза за 2019 годину. У два дана на 4 татамија у спортској хали овог, по садржају свеобухватног комплекса, продефиловало је око 300 такмичара углавном из Румуније. Први дан такмичења обележило је такмичење у катама које је било доста захтевно јер се такмичило под строгим правилима Н.И.К.О. „Ашихара Каикан“. То подразумева неколико нивоа (минимум четири по групама) извођења ката. За сваки ниво су прописане одређене кате и ниједна друга се не може изводити осим предвиђених ката. После извођења кате, било да је у питању индивидуални или тимски наступ, изводи се „бункаи“ односно приказ кате са партнером или партнерима зависно од кате. Електорнске оцене даје пет судија, анонимно. Највиша и најмања оцена се не узима у обзир а остале три се сабирају па деле ради израчунавања просечне оцене. Израђен софтвер од пре неколико година савршено функционише тако да се резултат обрађује и чува одмах. Изузетак су финални окршаји у којима свих пет судија стоји током финалног извођења ката а изјашњавање је јавно, визуелним показивањем победника, од стране сваког судије. По питању такмичења у катама српска Ашихара федерација је на самим почецима како по питању организовања такмичења у катама тако и по питању техничког нивоа извођења ката.

Део у ком српски Ашихаристи нису на почетку су борбе и у смислу организације такмичења и по питању борења. Да је то тако, потврдио је српски представник Алекса Анђелковић, члан клуба „Опленац“ из Тополе. Невероватним преокретом у квалификацијама је успео да се избори за полуфиналне мечеве, победивши фаворизованог румунског такмичара Оприцу Владута, освајача бронзане медаље са Светског првенства у Казакхстану. Оприца Владут је вероватно био затечен отпором који му је пружио наш такмичар а борбу је изгубио при покушају извођења високог ножног ударца, на који је Алекса реговао чишћењем по стајној нози и поентирањем. У једном тренутку борбе узвратио је Оприца чишћење али је при покушају поентирања Алекса са пода узвратио ногом, што је дозвољена техника, и тиме уздрмао румунског такмичара. Нажалост, судије нису реаговале на ову фантастичну реакцију српског борца. Без обзира Алекса Анђелковић се овом борбом изборио за пласман у полуфинале. Полуфиналну борбу је изгубио од актуелног првака света Роберта Драганоја, тако да је морао да се задовољи освајањем трећег места и бронзане медаље.

Значајан део у учешћу наше делегације на овом такмичењу дали су Светлан Скендеровски као главни судија и Кристина Арсић као угловни судија.

Akro 2019

Акро 2019

 

https://www.facebook.com/akro.open/videos/1249669258503202/