IZVEŠTAJ BG TROFEJ 2013

Kao što je i najavljeno Ašihara spektakl najavljen za 5-ti Oktobar 2013 održan je u sportskoj hali „Radnički“ na Crvenom Krstu u glamuroznoj scenografiji i predivnoj sportskoj atmosferi koju su napravili gledaoci a bilo ih je toliko da su napunili tribine sportske hale.

Malo je reći da je turnir bio uspešan jer reči svih učesnika su govorile i više od toga. Puno hvale na račun organizatora je upućeno po svim aspektima organizacije: pridržavanje satnice, tehnička i softverska podrška, medicinsko obezbeđenje, medijska podrška, usaglašene sudijske odluke sa manjim greškama jer su ponovo usvojena nova pravila, obezbeđenje takmičarskog prostora, scenografija, impozantni pehari, medalje i plakete, specijalna nagrada za najboljeg takmičara, učešće kulturno umetničkog društva, ozvučenje, voditelji programa, odlična takmičarska i navijačka atmosfera i naravno sajonara party kao nagrada za sportski trud.

Ovaj turnir obeležile su borbe u dve kategorije. Prvo ćemo izdvojiti kategoriju seniorki gde su se tri vučice Ašihara sporta postarale da je svaka prisutna dama poželela da se bori kao one. Pune borbenog duha, bez predaha, do poslednjeg atoma snage, borile su se dame tradicionalnog belog sporta za svaki poen a ovoga puta najuspešnija po sudijskom preglasavanju je bila Milja Ponjavić. Kristina Arsić, osvajačica zlatne medalje na svetskom prvenstvu u juniorskoj kategoriji, je zauzela drugo mesto i posle dužeg vremena joj je izmakla zlatna medalja ali znajući Kristinu brzo će ona u pohode na nove šampionske titule. Treće mesto je zauzela Katarina Stanisavljević koja je imala za nijansu manju motivaciju od prethodno spomenutih.

Druga kategorija koju ćemo izdvojiti je kategorija seniora do 80 kg. Tu je sve prštalo. Četiri junaka u polufinalu Flavius Predoi, Uroš Majstorović, Milutin Nikolić i Velja Radosavljević su uveličali značaj ovog takmičenja pokazujući dokle je stigao Ašihara sport u svom razvoju jer su oni prikazali neustrašivost, snagu, kondiciju, tehniku i duh pravih samuraja. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati ih a svaki nerv je bio napet iščekujući završetak svake akcije. Rasplet je bio potpuno neočekivan. Pošto se radilo po principu kružnog borenja, svako sa svakim, na kraju, rezultatski najbolji je bio Flavius Predoi jer je imao više zarađenih poena od Milutina Nikolića koje je zaradio kroz borbu sa Urošem Majstorovićem. Međutim poslednja borba je bila baš između Milutina i Flaviusa u kojoj je Milutin zasluženo pobedio u teškoj borbi i razmeni izuzetno jakih i opasnih tehnika. Da podsetimo Flavius Predoi je prošlogodišnji svetki šampion u kategoriji do 75 kg a Milutin Nikolić je bio bronzani u kategoriji do 80 kg. To samo govori da su se susrela dva dokazana borca na najvišim izazovima kao što je Sabaki Challenge.

Na samom proglašenju pobednika kada je Flavius Predoi shvatio da je on pobednik po preuzimanju svoje medalje i pehara istu je skinuo i stavio oko vrata Milutinu i rekao on me je pobedio ja ne mogu biti šampion, on je šampion i predao mu je i pehar. U trenutku su svi bili zbunjeni a takvu atmosferu je prekinuo aplauz, namenjen rumunskom sportisti, koji je dugo-dugo trajao. Još jednom se pokazalo da su sportska srca najplemenitija i da pobeda po svaku cenu nije jedini cilj bavljenja sportom.

Daćemo i jedno poređenje. Tog istog dana se održavao profesionalni boks meč između Kličkova i Povetkina. Verovatno da je izbor mnogih bio da proprate taj meč a rado bi ga i svi Ašiharisti gledali da nije bio dan turnira. Ono što je tamo viđeno od strane profesionalnih svetskih šampiona je u najmanju ruku bio sportski debakl. Ono svakako nije dobra promocija borenja ali na svu sreću postoji mnogo sportista u Srbiji i u svetu kao što su i bila ova četvorica koje smo spomenuli pa se borenje pored njih lako zavoli.

Bilo bi nepošteno ako ne bi konstatovali da su borci i u svim drugim kategorijama dali svoj maksimum ali su bili daleko ispod utiska koji su ostavili sportisti iz ove dve kategorije koje smo izdvojili.

Ono što mora da raduje lidere Ašihara sporta u Srbiji je da se primećuje progres u razvoju po pitanju broja klubova i po pitanju kvaliteta takmičara. Na ovom turniru je učestvovalo 7 klubova iz Beograda i 4 kluba iz drugih gradova Srbije (Smederevo,Niš,Pirot i Prijepolje). Ovom turniru se pridružio i prijateljski kyokushinjutsu klub iz Beograda kao i Ashihara Ares klub iz Rumunije.

Ovo je istovremeno bio i izborni turnir za reprezentaciju za odlazak na svetsko prvenstvo koje će se održati u Rumuniji u Brašovu 1 i 2 Novembra 2013. Mesta su osigurali Milutin Nikolić, Uroš Majstorović, Milja Ponjavić i Kristina Arsić.

Ovaj turnir je bio još jedan uspešan sportski dan u organizaciji Ašihara kaikan saveza Beograda koji je podržao gradski sekretarijat za sport.

scena-trofej

ASHIHARA BELGRADE TROPHY 2013! OVO SU ZVANIČNI REZULTATI:
JUNIORI:
1.Dušan Kurbalija Tsuru
2.Dušan Kodžoperić Ookami
3.Teodor Berger Tsuru
3.Lazar Trifunović Despot

SENIORKE :
1.Milja Ponjavić Tsuru
2.Kristina Arsić Shoto
3.Katarina Stanisavljević Hyo

SENIORI -70 KG:
1.Stefan Cvetković Tsuru
2.Strahinja Živić Sparta
3.Željko Živković Crne Kobre
3.Predrag Ranđelović Crne Kobre

SENIORI – 80 B KLASA:
1.Silviu Seitan Ares dojo
2.Hunor Szekely Ares dojo
3.Nikola Nejić Sparta
3.Mirza Djuhić Raiden

SENIORI -80 KG:
1.Milutin Nikolić Despot
2.Flavius Predoi Ares dojo
3.Uroš Majstorović Tsuru
3.Velimir Radosavljević Beograd

SENIORI -90 B KLASA:
1.Pantić Bojan Tora
2.Nemanja Kurbalija Tsuru
3.Nikola Janićijević Ookami
3.Srdjan Prodanović Ookami

SENIORI +90 KG:
1.Marko Stojanović G&S Academy
2.Miroslav Mitrović Tora
3.Ilija Vukoljak Ookami
3.Aldin Daglar Tsuru

NAJBOLJI TAKMIČAR: MILUTIN NIKOLIĆ-DESPOT
SPECIJALNE NAGRADE: PEHAR GRADSKOG SEKRETARIJATA ZA SPORT,
KIMONO- BMA SPORTSKA I BORILAČKA OPREMA

POSEBNA ZAHVALNOST: „AVALA-RESNIK“ – KULTURNO UMETNIČKO DRUŠTVO, „SOS“-SPORTSKA TELEVIZIJA, „BEL MEDIC“-OPŠTA BOLNICA , BEOGRADSKI SEKRETARIJAT ZA SPORT, „SLAVIJA“- HOTEL, „STARI GURMAN“- NACIONALNI RESTORAN, BMA SPORTSKA I BORILAČKA OPREMA, KNJIGOVEZNICA I ŠTAMPARIJA DROBNJAK.

HVALA SVIMA KOJI SU PODRŽALI ODRŽAVANJE OVOG TURNIRA NA BILO KOJI NAČIN! OSU!