ODRŽAN TRENING SEMINAR U PRIJEPOLJU

21 Aprila 2013 godine, u Nedelju, Ašiharisti su u Prijepolju održali trening seminar. Pod vođstvom Svetlana Skenderovskog i asistenciju Ašihara demo tima u sastavu: Vuk Ribić, Marko Ribić, Željko Vuković, Nikola Savić i Marko Đukić prezentovan je trening kroz koji se lako mogla prepoznati autentičnost ovog borilačkog pravca. Prvi deo treninga koji je bio predviđen za vežbe snage i kondicije, pokazao je da se za ovaj sport mora pripremati kroz izuzetno naporan rad jer sam sport i veština zahteva od praktikanata da budu atlete da bi mogle da odgovore visokim zahtevima ovog sporta i veštine.

Drugi deo treninga je pokazao zbog čega Ašihara veština spada u grupu sistema, koji kroz trening najbolje pripremaju polaznike za uličnu samoodbranu, jer je demonstrirano nekoliko samoodbrambenih kombinacija na napad, uz postupno objašnjenje kako se uvežbava reakcija na napad i kako se izvodi kontranapad. Kao dodatak samoodbrambenom segmentu demonstrirana je i kata bacanja br 1 (nage no kata sono ichi), koja je pokazala suštinsku razliku u postavci Ašihara sitema i sličnih borilačkih pravaca.

Dalje je usledilo kratko pojašnjenje 4 osnovne pozicije koje je objasnilo Sabaki kretanje, a odmah zatim se prešlo na lagani sparing prvo po kyokushin pravilima, da bi se pokazalo domaćinima koji su do tada uglavnom vežbali i takmičili se po ovim pravilima, da Ašihara sadrži sve što sadrži i kyokushin a zatim po Ašihara pravilima što uvek izazove pozitivne reakcije kod onih koji probaju sparing po ovim pravilima.

Za sam kraj uvežbavano je i nekoliko napada koji se završavaju bacanjima kao i kontra napada koji su karakteristični za Ašihara sport.

Čini nam se da je jedan od prvih sunčanih dana vikenda izmamio stanovnike ovog  grada u prirodu i da je to razlog što u sportskoj dvorani prijepoljske gimnazije nije bio očekivani broj publike da proprati izuzetno koristan trening koji su pripremili Ašiharisti za ovu priliku. Medjutim razlog zbog kojeg je domaćin Borko Brajović, trener kluba u Prijepolju, organizovao susret čini se da je doneo rezultat i da će Ašihara savez sa ovim prijepoljskim sportistima sigurno saradjivati po svim pitanjima nadalje.