IZVEŠTAJ SA EVROPSKOG KUPA U MAĐARSKOJ

11-og Maja 2013-te godine srpska Ašihara reprezentacija je uzela učešće na otvorenom Ašihara evropskom kupu. Na ovom takmičenju koje je održano u sportskom centru Sorokšari u Budimpešti, koji je u godišnjem kalendaru srpskog saveza upisan od 2007 , naša reprezentacija je uvek učestvovala u zavidnom broju kao što je i učinak uvek bio vredan medijske paznje . Ove godine, obzirom na aktuelnu materijalnu situaciju u sportu, srpski tim je brojao 11 pazljivo odabranih reprezentativaca.

Obzirom na imena sportista u srpskom timu, koji su se našli na spisku Saše Anđelića, trenera i predsednika Ašihara kaikan saveza Srbije, očekivao se 100%-tni učinak ali se to nije desilo. Medalje su osvojili :

1. Maša Čačija (srebrna-kate)

2. Milja Ponjavić (srebrna-borbe)

3. Milovan Đeković(srebrna-borbe)

4. Rastko Anđelić (srebrna kate, bronzana-borbe)

5. Vukašin Mandarić (srebrna-borbe)

6. Aleksandar Slavin (bronzana-borbe)

7. Marko Đukić (bronzana-borbe)

Osvojenih 8 medalja u konkurenciji 204 takmičara iz 6 zemalja (3 srebrne, 3 bronzane u borbama i dve srebrne u katama) mogle bi se prikazati kao izuzetan uspeh, ali obzirom da su svi reprezentativci osvajači najviših odličja na prethodnim takmičenjima, u najmanju ruku može se reći da se desilo neprijatno iznenađenje za rukovodstvo saveza.

Pre svega treba istaći da se kod mlađih kategorija naših reprezentativaca primetio izostanak borilačkog duha i želje za izgaranjem a da nije nedostajalo razmaženosti i šampionske umišljenosti, što je rezultiralo izostankom medalja ili neadekvatnim predstavljanjem u odnosu na mogućnosti takmičara. Obzirom da se ovde radi o mlađim uzrasnim kategorijama rukovodstvo saveza će uz stručnu pomoć analizirati ovu nastalu situaciju i preuzeti adekvatne mere za podizanje motivisanosti kao i što će se uraditi analiza priprema i utvrditi zašto se na ovom detalju nije ozbiljno radilo.

Kada su seniori u pitanju pre svega treba istaći da iako nisu uzeli medalje odličnu predstavljanje srpske škole borenja prikazali su Uroš Majstorović , pre svega u borbi sa Nurmukhammad Choriev-im iz Uzbekistana koga je pobedio veoma atraktivno i Milutina Nikolića koji je katastrofalnim sudijskim odlukama u samom startu kvalifikacija izgubio borbu od mnogo lošijeg mađarskog predstavnika Horvath Kriszitian-a koji posle ovog meča zbog mnogobrojnih povreda koje mu je naneo naš takmičar nije mogao ni da nastavi takmičenje.

Zbog taktičkog poteza naših trenera Milovan Đeković je prebačen u kategoriju do 90 kg i sa dosta težim ali  i boljim pritivnikom rusom Makoev Alanom nije uspeo da se domogne zlata. Ono što treba napomenuti je da se Milovan suprostavio očigledno najboljem ruskom predstavniku na pravi način ne uzmičući ni za pedalj.

Marko Djukić je sa dva nokauta kroz eliminacije stigao do prilike da se bori za medalje ali su sudije očiglednu nadmoć srpskog predstavnika pretvorile u poraz  a šansu za srebro su mu ukazali 15 minuta nakon ovog spornog iscrpljujućeg meča, tako da je morao da se zadovolji bronzanom medaljom.

Svoj debi na medjunarodnoj sceni u potpunosti je iskoristio Vukašin Mandarić i u solidnom izdanju kroz tri borbe osvojio srebro.

Izuzetno loš dan je bio za Marka Stojanovića, koji je sa rusom Andrejom Pavlovim izgubio preglasavanjem zbog nedovoljne aktivnosti, da bi posle druge borbe u kojoj je doživeo nokaut od madjara Uicz Bele treću borbu predao Korotkih Nikiti iz Rusije koji je i osvojio prvo mesto u apsolutnoj kategoriji.

Turnir je obilovao sa dosta spornih organizacionih momenata a obeležilo ga je katastrofalno suđenje. Predstavnik našeg saveza je uputio protest gospodinu Kimu Andersenu iz Danske, predsedniku evropske federacije, koji je bio prisutan, i ukazao na sve sporne  momente kao što je i upozorio madjarske organizatore, koje smatra iskrenim sportskim prijateljima, da ne računaju na srpsko učešće u takmičenju u kome se unapred znaju pobednici.

Ono što sa sigurnošću znamo je da je ovakvo upozorenje od strane našeg predstavnika već odjeknulo na nivou svetske organizacije, obzirom na ugled koji Svetlan Skenderovski ima u međunarodnoj organizaciji, a da li će to uticati na organizatore da sledeće godine ne bude ovako kardinalnih grešaka……- videćemo?!?!

Sumirano, zbog svega navedenog, još jedan uspeh Ašihara saveza i njegovih sportista sa ukusom gorčine.