PONOVO VIZE ZA SRBE

Peti put za redom je srpska Ashihara reprezentacija uzela učešće na otvorenom prvenstvu Madjarske ali nikada do sada nije imala ovako uspešan nastup, na ovom sada vec  11-tom po redu, Dunaharaszti Ashihara Open 2012.

Osvojene medalje, ne odslikavaju dovoljno dobro snažan utisak koji su ostavili srpski reprezentativci, jer su u 6 kategorija bili neprikosneveni a u još toliko im je zamalo izmaklo zlato i na to treba dodati još tri bronze.

Najmlađi Ashiharisiti su prosto briljirali u borbama, skoro identičnim najuzbudljivijim seniorskim mečevima,  i na taj način su uspeli da  promovišu srpsku borilačku školu.

Takav nastup nije mogao da prođe nezapažen pa je najbolji od ovih mališana, rus koji nastupa za Srbiju Saša Slaven, proglašen za najboljeg mladog takmičara turnira te mu je za tu priliku uručeno posebno pehar priznanje. Za njim, ni malo  nisu zaostajali, Ana Anđelić, Todor Popović, Maša Čačija, Marko Gatalica i Milja Ponjavić.

Kada su odrasli u pitanju, Stefan Cvetković je u B klasi -70 kg, atraktivnim nokdaunom, pridodao još jedno zlato u svojoj već bogatoj sportskoj riznici.U ovoj klasi pojavio se i novi srpski fighter Gordan Berger koji je nesmotreno izgubio zlato, u borbi sa dansim takmičarem, u kojoj je imao prednost od tri poena.

Što se tiče A klase, pravu borilačku lekciju su održali braća Ribić u kategoriji do 90 kg, a ovoga puta je mlađi Marko bio uspešniji i popeo se na tron u ovoj kategoriji , posle nemilosrdnog sportskog obračuna sa mađarskim borcem Atilom Durgom koji je izvukao deblji kraj. Stepenicu niže stao je njegov brat Vuk.

Marko Đukić je odradio jedan od najtvrđih i istovremeno najboljih mečeva na turniru u kategoriji do 80 kg, a sudije su preglasavanjem stali na stranu svetskog šampiona Danijela Nojmana, koji bi i sam mirne duše prihvatio i drugačiju sudsku odluku.

Marko Stojanović je  u borbi za titulu prvaka u apsolutnoj kategoriji, sa odličnim  dancem Christianom Jungeom, izgubio na preglasavanje pravednom sudskom odlukom. Očigledno je da je nagli Stojanovićev prelazak u apsolutnu kategoriju uticao na njegovu brzinu i kretanje u borbi.

Bogdan Vujović i Uroš Majstorovič još uvek prolaze kroz teške faze sticanja statusa dobrih boraca u A klasi ali ih od toga deli još samo nekoliko koraka. Kada je u pitanju Milan Bojić, povratnik u Ashihara reprezentaciju, duže odsustvo sa tatamija je očigledno uticalo na prikaz njegovog nekad izrazitog talenta za borenje.

Za kraj vesti još da objasnimo i naslov. Kada su srbi počeli da osvajaju medalje jednu za drugom neko se našalio i rekao: “ Pobogu prestanite, uvešće nam vize ponovo“.