Sabaki izgubio licencu

Najavili smo da će srpski Ašiharisti u Martu, u okviru priprema za takmičenja za kalendarsku 2011 godinu, učestvovati na zimskom seminaru u Austriji. Srpski reprezentativni tim od deset članova će zajedno sa austrijancima, od 25 Marta uticati na globalno zagrevanje,  jer će zbog napornih treninga otopiti deo snega sa Alpskih planina.
Ove pripreme su bile planirane u okviru tempiranja forme za 17 Sabaki Challenge Spirit koje će se održati od 21-25 Aprila ove godine u Viborgu u Danskoj.
Sada sledi šokantna vest. Sabaki je izgubio licencu svetskog takmičenja i od ove godine će biti samo svetski kup.Svetsko prvenstvo će ovo godine biti održano u mesecu Novembru u Brašovu u Rumuniji i to je definitivna odluka koja je stigla iz Japana na adresu svih saveza sa potpisom predsednika nove medjunarodne organizacije „Ašihara kaikan“ kancho Hidenori Ashihare.
Odluka lidera saveza Srbije i Beograda je da se ne meša u politiku koju vodi predsednik svetske organizacije i naslednik  Ashihara kaikan veštine i sporta već da sprovodi odluke koje donosi svetska organizacija. U tom kontekstu začetnik Ashihara sporta u Srbiji Svetlan Skenderovski uputio je dopis gospodinu Jensu Bjerrekaeru organizatoru Sabaki Challenge Spirit takmičenja u kome je izrazio žaljenje što je došlo do razmimoilaženja izmedju njega i lidera Hidenorija Ashihare i istovremeno potvrdio svoje učešće na prestižnom takmičenju kao izraz zahvalnosti za sve što je ovaj gospodin uradio za razvoj srpskog Ashihara sporta.
Kakva nas konkurencija od sad očekuje na ovom kultnom takmičenju veoma je neizvesno. Duga tradicija od prethodnih 16 godina govori u prilog da će ovo takmičenje i dalje biti prestižno ali ne preostaje nam ništa drugo nego da sačekamo i da vas informišemo.
Kuriozitet koji ce ostati za istoriju je osvojena bronzana medalja našeg Marka Stojanovića sa poslednjeg 16 Sabakija koji je imao licencu svetskog prvenstva.